Portfolio TitleAnd Some Other Info Here

Sanne's verhaal

Sanne (14) baalt als een stekker omdat niemand op haar school zich ook maar bekommert om haar. Twee maanden geleden vertelde ze haar toen beste vriendin dat ze meisjes leuk vindt en sindsdien weet de hele school het. In principe is er niet veel gebeurt behalve dan dat ze nu door een groepje vervelende types achter haar rug ‘lesbi’ wordt genoemd. Oh ja, en bijna iedereen doet raar als ze tijdens de pauze erbij komt staan.

Ook is het haar opgevallen dat op er op haar school nooit over homoseksualiteit wordt gesproken. Niet door de docenten, niet door de schoolleiding. Het is net alsof het niet bestaat. Daar voelt Sanne zich best moedeloos onder. Het kan toch niet zo zijn dat ze de enige is met deze gevoelens? Hebben die anderen het dan net zo lastig als zij? Sanne weet van een jongen die vorig jaar in de examenklas zat dat hij homo was. Die was best populair omdat hij altijd iedereen aan het lachen maakte. Maar Sanne heeft helemaal geen zin om de clown uit te hangen. Ze wil gewoon een normale tijd op school doorbrengen, zonder al dat gedoe.

Via via is ze op de website van de Roze Olifant terecht gekomen. In eerste instantie heeft ze geen bericht gestuurd, maar is er wel over na gaan denken. Pas toen een docent heel flauw een jongen uit haar klas ‘Hé homo!’ toeriep, was het haar te veel geworden. Nog diezelfde dag schreef ze de Roze Olifant een bericht: “Voor mijn school besta ik niet, ik wil dat er iets veranderd.” Nog diezelfde dag werd ze teruggebeld (ze had haar telefoonnummer erbij gezet) en had ze iemand van de Roze Olifant aan de lijn gehad die met haar de te volgen weg besprak.

Sanne wilde niet anoniem zijn. De rector mocht best weten dat ze bestond en de week erna zat ze met hem en een paar conrectoren aan tafel. Ze hadden geen idee dat dit speelde. Elk jaar kwamen er mensen van het COC voorlichting geven in de derde, maar ze begrepen dat dit misschien niet genoeg was. Ze vroegen Sanne om advies. Wat zou zij willen? Sanne had dat weekend gesproken met wat vriendinnen op Jong&Out en kondigde aan dat ze een GSA wilde starten. De schoolleiding was overrompeld, maar zegden onmiddellijk alle steun toe voor zo’n initiatief. Er was zelfs geld als ze dat nodig had om dingen te organiseren en één van de conrectoren wilde graag helpen.

 

Ga naar het contactformulier
Ga naar Jong&Out
Ga naar GSA